Acne

Acne is één van de meeste voorkomende huidziekten en is beter bekend als (jeugd)puistjes. Zo’n 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar heeft in enigerlei mate last van deze aandoening, maar ook op later leeftijd komt acne nog bij menigeen voor. Het komt het meest voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten, zoals het gezicht, de rug, borst en de schouders. Als acne zich hardnekkig en massaal voordoet, kan dit als zeer hinderlijk, cosmetisch storend ervaren worden door de patiënt. Huidtherapeutische behandeling kan in veel gevallen uitkomst bieden.

Hoe ontstaat acne?
Een belangrijke factor die acne veroorzaakt zijn hormonale veranderingen in de puberteit. Deze leeftijdsafhankelijke vorm van acne wordt veroorzaakt door een toename van de productie van geslachtshormonen in deze jaren. Dit leidt weer tot vergroting van de talgklieren en meer talgvorming. Een mix van overmatige talgproductie en dode huidcellen (keratocyten) verstoppen de uitgangen van de talgklieren en hierdoor ontstaan er comedonen (meeëters). De wand van de talgklier kan barsten wat leidt tot een ontsteking van de huid. Andere oorzaken van acne kunnen zijn; genetische factoren (het zit in de familie), psychologische stress, medicijnen gebruik, mechanische factoren (druk en wrijven door bijvoorbeeld kinrand helm) en gebruik van afsluitende cosmetica.

De huidtherapeut kan helpen met de behandeling van acne
Bij een eerste consult wordt een anamnese (gegevensverzameling) van de patiënt opgenomen en een onderzoek van de huid ingesteld. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan gemaakt. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet, de behandeling is maatwerk. Wanneer de ontstekingen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om veel meeëters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, maar ook de leeftijd en het geslacht bepalen met welke anti-acne middelen en welke behandeling zal worden gestart. Vaak zal het accent van de huidtherapeutische behandeling liggen op een dieptereiniging van de huid (verwijderen van pustels en meeëters) en het gereinigd houden. Met betrekking tot een juiste huidverzorging en het gebruik van goede acne-producten zal de huidtherapeut toegesneden adviezen voor thuisbehandeling geven.

Hoe lang duurt een behandeling?
Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen, zelfs lichtere vormen eisen vaak volledige aandacht. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne rustig wordt en rustig blijft totdat er uiteindelijke genezing optreedt. Overigens kunnen huidtherapeutische behandeling en medicijnen die de patiënt soms al gebruikt via de huisarts of specialist vaak uitstekend samengaan.

Voor een Acnebehandeling kunt u terecht op de locaties Hoorn, Medemblik of Wognum. Voor meer informatie of een gratis consult neemt u contact op met 06-30093800 of via bovenstaande link.

Locatie Medemblik

Aambeeld 1

1671 NT Medemblik

 

 

Volg ons op Facebook

Locatie Hoorn

Nieuwe Steen 10

1625 HV Hoorn

locatie Wognum

Gezondheidscentrum Wognum

Kerkstraat 36b

1687 AR Wognum

 

Aangesloten bij

 

 

klachten