Littekentherapie

Het ontstaan van een litteken is een stoornis in het proces van de genezing van een wond. De meeste wonden laten na verloop van tijd een wit en vlak litteken na, waar men geen last van heeft.
Sommige wonden kunnen een rood en verheven litteken geven; dit zijn voornamelijk diepere wonden. Voorbeelden van diepere wonden zijn: brandwonden, operatiewonden of bijtwonden.

Een normaal litteken heeft een jaar de tijd nodig om uit te rijpen. Pas na dit jaar heeft het litteken zijn definitieve vorm en kleur gekregen. In dit jaar is het het beste om het litteken en de huid eromheen goed te hydrateren en te beschermen tegen de zon.(eventueel gebruik van siliconenpleisters)

Wanneer een litteken in de eerste weken of maanden na de wondgenezing al een toenemende roodheid of verdikking vertoont is er sprake van abnormale littekenvorming.
Abnormale littekens zijn:

Hypertrofische littekens: deze littekens worden gekenmerkt door een fel rode kleur, zijn dik en stug, komen boven het huidniveau uit en veroorzaken vaak jeuk en pijn. Het litteken beperkt zich tot de oorspronkelijke wondrand.

Keloïd littekens: Het voornaamste kenmerk van een keloïd litteken is dat dit type litteken buiten de oorspronkelijke wondrand groeit. Bovendien kan het litteken felrood tot paars kleuren.

Atrofische littekens: deze littekens vertonen een atrofisch aspect. Het littekenweefsel is dun, droog, zacht en fijnrimpelig.

Scleroserend litteken: Door pathologische veranderingen in het bindweefsel kan een litteken ook gaan scleroseren. Het litteken wordt dan hard, dik en moeilijk plooibaar.

Welke littekens kom je tegen in de praktijk van de huidtherapeut?

Voorbeelden van de meest voorkomende littekens die een huidtherapeut ziet in de praktijk:

a) Chirurgische littekens (ten gevolge van operatie)
b) Traumalittekens (ten gevolge van geweld van buitenaf)
c) Littekens ten gevolge van brandwonden
d) Acnelittekens
e) Littekens na een genezen ulcus cruris

Ad a) Chirurgische littekens
Chirurgische littekens hebben de eigenschap dat ze met een steriel, chirurgisch mes gemaakt zijn waarbij de incisie zo mogelijk parallel aan een natuurlijke huidplooi of in het verloop van de splijtlijnen in de huid is gemaakt. De kans is groot dat dit litteken zich ontwikkeld tot een normaal litteken.

Ad b) Traumalittekens
Traumalittekens kunnen overal op het lichaam voorkomen en houden geen rekening met de
Splijtlijnen. Zij kunnen een rafelig en onregelmatig aspect hebben. Wanneer de wondgenezing niet ongestoord verloopt is de kans op hypertrofie, keloïd en verkleving groot.

Ad c) Littekens ten gevolge van brandwonden
Wanneer er bij brandwonden sprake is van vernietiging van zowel de epidermis als de dermis en genezing alleen vanuit de wondranden kan plaatsvinden dan is er een vergrote kans op contractuurvorming en hypertofie.

Ad d) Acnelittekens
Echte acnelittekens moeten onderscheiden worden van restletsels van acne. Restletsels verdwijnen uiteindelijk vanzelf na een aantal maanden tot een jaar, maar echte acnelittekens zijn blijvend. Zij uiten zich als welvingen of putjes( zg. icepicks) in het huidoppervlak. Dikwijls gaat het dan om atrofische littekentjes.

Ad e) Littekens na een genezen ulcus cruris (open been);
decubitus (doorliggen);
diabetische voet of geïnfecteerde wond.
Door de aard van de wond (verstoorde wondgenezing) is er een verhoogde kans op contractuurvorming of hypertrofie door verandering in het bindweefsel. De kans op sclerosering van het litteken op lange termijn is ook aanwezig.

Het kan ook voorkomen dat een litteken verkleefd is met de onderliggende structuren.

Behandelingsmogelijkheden door een huidtherapeut:

De behandelingsmogelijkheden van een normaal litteken:

Verbetering van de kleur:

Rood:
Camouflagetherapie
Laser
Bruin:
Advies zonbescherming
Blekende crème
Camouflage
Wit:
Camouflage
Dermatografie

Verbetering van de textuur:

Bij oppervlakkige onregelmatigheden: (ook acnelittekens)
Crèmes met fruitzuren/ glycolzuren
Peelingbehandelingen

Diepere onregelmatigheid: (ook acnelittekens)
Peelingbehandelingen
Laser

Verkleefde of hypertrofische Littekens:

littekenmassage

siliconensheets

Fasciatechnieken ( bindweeselmassage)

Voor littekenbehandeling kunt u terecht op de locaties Hoorn, Medemblik of Wognum. Voor meer informatie neemt u contact op met 06-30093800 of via  bovenstaande link.

Locatie Medemblik

Aambeeld 1

1671 NT Medemblik

 

 

Volg ons op Facebook

Locatie Hoorn

Nieuwe Steen 10

1625 HV Hoorn

locatie Wognum

Gezondheidscentrum Wognum

Kerkstraat 36b

1687 AR Wognum

 

Aangesloten bij

 

 

klachten