Oedeemtherapie

Lymfoedeem ontstaat door een stoornis in het lymfatisch systeem. Dit kan aangeboren zijn (= primair lymfoedeem). Het kan ook ontstaan door verwondingen, ziekten, chirurgische ingrepen of bestralingen (= secundair lymfoedeem).

Behandelingsmogelijkheden van lymfoedeem door een huidtherapeut

Manuele lymfedrainage
Ambulante compressietherapie

Het lymfevatstelsel is een afvoersysteem voor weefselvocht met daarin opgelost macromoleculen, waaronder eiwitten.
Het lymfevocht wordt door de lymfevaatjes vervoerd; deze vaatjes bevatten klepjes, zodat het opgenomen lymfvocht niet terug kan stromen. Het vervoer gaat van de kleine vaatjes naar de grotere vaten.
Met name in de liezen en inde oksels zijn de grotere lymfvat stations; de lymfeknopen. Deze functioneren als filters. Uiteindelijk komt de lymfstroom in beide ondersleutelbeenaderen ( links en rechts) terecht. Daar mengt het lymfvocht zich met het aderlijk bloed en wordt in de bloedcirculatie opgenomen.

Manuele lymfedrainage is een vorm van massage waarbij d.m.v. een pompende beweging de lymfe-capillairen ( zeer kleine vaatjes) gevuld worden. Doordat de huid tijdens de drainage telkens iets gerekt wordt trekken reflexmatig de lymfvaatjes samen waardoor er een afvoerend effect ontstaat. Hierdoor zal de PH ( zuurgraad) zich normaliseren, fibrosering (bindweefselvorming) worden voorkomen of versoepeld en de transportcapaciteit is verhoogd tijdens en tot enkele uren na de behandeling.
Door regelmatige behandeling(=training) zal er een langdurig effect ontstaan op de lymftransportcapaciteit.

Ambulante compressietherapie

Na de lymfdrainage behandeling wordt de betreffende ledemaat ingezwachteld met korte rek bandages. Het belangrijk dat de patiënt hierbij veel beweegt ( oefeningen, fietsen, wandelen). Door de spierpomp functie in combinatie met de zwachtels vind er een verhoogde afvloed plaats door de lymfvaten.

Regelmatig worden omvangsmetingen van het betrokken lichaamsdeel uitgevoerd. De resultaten worden bijgehouden en gebruikt als uitgangspunt voor het beoordelen van de behandeling.
De resultaat van de behandeling dient te worden gestabiliseerd d.m.v. een maatkous.
Het belangrijk dat de patiënt oefeningen doet speciaal gericht op lymfoedeem de oefeningen worden door de huidtherapeut meegegeven voor thuis.
Ook zal de huidtherapeut adviezen geven ter voorkoming van terugkeer en/of verergering van het oedeem en ter preventie van wondroos

Voor oedeemtherapie/ manuele lymfdrainage kunt u terecht op de locaties Hoorn, Medemblik of Wognum. Voor meer informatie of een gratis consult neemt u contact op met 0630093800 of via bovenstaande link.

Locatie Medemblik

Aambeeld 1

1671 NT Medemblik

 

 

Volg ons op Facebook

Locatie Hoorn

Nieuwe Steen 10

1625 HV Hoorn

locatie Wognum

Gezondheidscentrum Wognum

Kerkstraat 36b

1687 AR Wognum

 

Aangesloten bij

 

 

klachten